Skip to main content
APS drift och underhåll AB - För en problemfri drift
Oct 10, 2024

Olika och annorlunda är grunden till APS framgångar

A som i Almgren.
P som i Prevander.
S som i Stenström.
Där har du förklaringen till företagsnamnet APS.
Men egentligen går dessa tre herrar under namnen Micke, Håkan och Clas.
Tillsammans är de bakgrunden till att APS överhuvudtaget existerar och nu är på väg in i sitt tredje decennium.
– Det är våra olikheter som gjort att vi klarat hålla ihop i alla dessa år, säger de tre grundarna som nu får uppleva ett 20-årsjubileum med det företag de startade i ett garage med entresolplan på Aröds Industriväg 66 den 2 augusti 2004.

Genom åren har de tre sett ett flertal kollegor i branschen som, precis som dem, hoppat av sina fasta tjänster och startat eget. Men det är inte så lätt. På frågan om de kan säga något annat bolag i branschen där samtliga grundare är kvar efter tre år blir det unisona svaret, efter en viss tvekan; INGET.
Det är således ovanligt.

Och det är just ord som ovanligt, olika, annorlunda och ”gå egna vägar” som präglat APS och dess verksamhet under dessa 20 år. Inte alltid, men ganska ofta.

Exempelvis när man under två år under mitten av 10-talet gick från 30 till 60 anställda.

– Det var inget bra, konstaterar de alla tre.

– Om det är något jag rekommenderar alla som ska driva eget, oavsett bransch, så är det att inte anställa för många samtidigt, säger Håkan Prevander.
– Det var helt värdelöst eftersom det var omöjligt att få med samtliga i gruppen och på bolagets värderingar, säger Clas Stenström.
– Och det sämsta var att tre år senare jobbade ingen av de 30 nyanställda kvar, berättar Mikael Almgren.

Kund bad dem öppna eget

Men för det mesta har det gått bra att bygga laget sedan de tre lite ofrivilligt tvingades att starta eget. Genom åren hade de alla tre jobbat tillsammans eller nära varandra i byggbranschen. I början av 2000-talet arbetade alla tre tillsammans på PNB-Teknik och Fastighetsservice, vars filial i Göteborg drevs av Clas. Men den rikstäckande satsningen kom av sig och konkursboet köptes 2003 av GK, Gunnar Karlsen Fastighetsservice.

– Vi hade ju inte själva valt att börja jobba där, jag trivdes inte och tog ett snack med Clas och förklarade att jag var på väg att säga upp mig. Men han stoppade mig, berättar Micke.

– Jag kände väl samma och eftersom en av min äldsta kunder – som följt mig och de nya arbetsgivare jag haft genom åren – börjat tjata på mig om att vi tre skulle starta eget ville jag att vi skulle snacka ihop oss om detta innan någon slutade, Clas.

Så här sa kunden:

”Jag orkar inte med att byta leverantör av fastighetsunderhåll mer. Ni måste starta eget så jag slipper hålla på att handla upp detta vart eller vartannat år.”

Efter några samtal och sittningar tog Micke, Håkan och Clas beslutet. De sa upp sig och startade APS. Och sedan dess har Schenker alltid varit en av APS största kunder. Några andra på listan över tidiga kunder, som fortfarande är kvar, är Källfelts Bygg, Aspelin Ramm och Svenska Hus.

– Det var väldigt spännande men samtidigt mycket roligt, berättar Micke.