Skip to main content
APS drift och underhåll AB - För en problemfri drift

APS 20 år – 2024

APS firar 20 fantastiska år i augusti 2024! Genom två decennier har vi varit en ledande kraft inom vår bransch, drivit innovation och byggt starka relationer. Vi vill tacka alla våra kunder, leverantörer, partners och medarbetare för att ha gjort denna resa möjlig.

Nedan kan du läsa med om minnesvärda stunder och blickar framåt från APS grundare, medarbetare, kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Olika och annorlunda är grunden till APS framgångar

Mikael Almgren

Håkan Prevander

Clas Stenström

A som i Almgren. P som i Prevander. S som i Stenström. Där har du förklaringen till företagsnamnet APS. Men egentligen går dessa tre herrar under namnen Micke, Håkan och Clas.
Tillsammans är de bakgrunden till att APS överhuvudtaget existerar och nu är på väg in i sitt tredje decennium.
– Det är våra olikheter som gjort att vi klarat hålla ihop i alla dessa år, säger de tre grundarna som nu får uppleva ett 20-årsjubileum med det företag de startade i ett garage med entresolplan på Aröds Industriväg 66 den 2 augusti 2004.

Genom åren har de tre sett ett flertal kollegor i branschen som, precis som dem, hoppat av sina fasta tjänster och startat eget. Men det är inte så lätt. På frågan om de kan säga något annat bolag i branschen där samtliga grundare är kvar efter tre år blir det unisona svaret, efter en viss tvekan; INGET.
Det är således ovanligt.

Och det är just ord som ovanligt, olika, annorlunda och ”gå egna vägar” som präglat APS och dess verksamhet under dessa 20 år. Inte alltid, men ganska ofta.

Exempelvis när man under två år under mitten av 10-talet gick från 30 till 60 anställda.

– Det var inget bra, konstaterar de alla tre.

– Om det är något jag rekommenderar alla som ska driva eget, oavsett bransch, så är det att inte anställa för många samtidigt, säger Håkan Prevander.
– Det var helt värdelöst eftersom det var omöjligt att få med samtliga i gruppen och på bolagets värderingar, säger Clas Stenström.
– Och det sämsta var att tre år senare jobbade ingen av de 30 nyanställda kvar, berättar Mikael Almgren.

Kund bad dem öppna eget

Men för det mesta har det gått bra att bygga laget sedan de tre lite ofrivilligt tvingades att starta eget. Genom åren hade de alla tre jobbat tillsammans eller nära varandra i byggbranschen. I början av 2000-talet arbetade alla tre tillsammans på PNB-Teknik och Fastighetsservice, vars filial i Göteborg drevs av Clas. Men den rikstäckande satsningen kom av sig och konkursboet köptes 2003 av GK, Gunnar Karlsen Fastighetsservice.  

– Vi hade ju inte själva valt att börja jobba där, jag trivdes inte och tog ett snack med Clas och förklarade att jag var på väg att säga upp mig. Men han stoppade mig, berättar Micke.

– Jag kände väl samma och eftersom en av min äldsta kunder – som följt mig och de nya arbetsgivare jag haft genom åren – börjat tjata på mig om att vi tre skulle starta eget ville jag att vi skulle snacka ihop oss om detta innan någon slutade, Clas.

Så här sa kunden:

”Jag orkar inte med att byta leverantör av fastighetsunderhåll mer. Ni måste starta eget så jag slipper hålla på att handla upp detta vart eller vartannat år.”

Efter några samtal och sittningar tog Micke, Håkan och Clas beslutet. De sa upp sig och startade APS. Och sedan dess har Schenker alltid varit en av APS största kunder. Några andra på listan över tidiga kunder, som fortfarande är kvar, är Källfelts Bygg, Aspelin Ramm och Svenska Hus.

– Det var väldigt spännande men samtidigt mycket roligt, berättar Micke.

Robert Starck, Morris Law

Vi har arbetat med APS sedan 2019 och hjälper till med juridisk rådgivning och utbildning inom olika avtalsområden. Min uppfattning är att en stor styrka hos APS är att man är mån om sina anställda och att det är schyssta personer i ledningen. Det är alltid roligt att träffa våra kontakter på APS och möten hålls alltid i en riktigt positiv anda. Vi vill verkligen arbeta med APS i många år till”.

Joakim Björkman, Dahl Sverige 

Vi har haft förmånen att ha APS som kund i snart tio år. Ordet problem används aldrig i det här samarbetet, utan tillsammans har vi fullt fokus på lösningar. Vår bild är att APS är en väldigt seriös och öppen kund som det är enkelt att föra en bra dialog med. Som exempel på ett lyckat projekt vi genomfört tillsammans, lyfter jag gärna fram Moreno Pizzeria. Med tanke på tidspressen som var i slutet är jag riktigt stolt över hur bra vi löste det tillsammans”. 

Pär Borglund, IV Produkt 

”Vårt samarbete med APS började för drygt 15 år sedan. Det vi uppskattar med APS är att de har noggranna och serviceinriktade medarbetare. Dessutom agerar de väldigt snabbt och på ett sätt som överensstämmer med hur vi på IV Produkt vill bli uppfattade av våra kunder. Sammanfattningsvis är det ett långsiktigt och tryggt samarbete. I dagsläget gör APS jobb på uppdrag av oss mer eller mindre dagligen. Vår förhoppning är att samarbetet ska fortsätta under en lång tid framåt”.  

Josefine Karlsson, Handelsbanken 

Vi har varit med APS ända sedan starten. Styrkan i samarbetet är den goda kommunikationen. APS upprätthåller en tät och öppen dialog och är alltid noga med att hålla oss informerade om både aktuella situationer och framtida planer. Ett positivt exempel är APS arbete med att ställa om sin fordonspark till elbilar, vilket tydligt visar hur arbetet grundar sig i Agenda 2030. Med stor glädje har vi varit en samarbetspartner i denna omställning.” 

Thomas Svensson, Camfil 

”Vi har jobbat ihop sedan starten för 20 år sedan. Den största styrkan med vår relation är just att vi verkligen samarbetar. Affärerna vi gör tillsammans ger gott resultat för alla parter och leder till att leveransen mot kund blir bästa möjliga. Ett exempel som sticker ut är att vi levererat luftrenare till Schenker DB sedan 2007, inledningsvis i Västerås. Genom åren har APS sålt ca 75 luftrenare och vi har levererat till cirka 15 anläggningar, senast i Värnamo 2023”.  

Johan Bernhardsson, Konsultation, OVK, Beredskap

“Jag har jobbat på APS sedan 5 december 2005. Det bästa med att arbeta här är friheten och de fantastiska kollegorna. När jag började var vi bara sju personer. Idag jobbar jag med OVK-besiktningar och kontroll av ventilation i fastigheter över hela Sverige, från Gävle och Borlänge till Visby och Helsingborg, främst för Schenker. Det som har gjort att jag valt att stanna så länge hos APS är friheten och ledarskapet. Mikael, Clas och Håkan har varit ute i verkligheten och vet vad jobbet innebär. ”

Alexander Milkovic, Gruppledare Beredskapsteamet

“Jag har jobbat här sedan 2006, och det är många minnen. Både variationen i arbetet, men också Clas, Håkan och Mikael, är en stor del av varför jag stannat kvar. Företaget har vuxit, och nu stöter man på kollegor på ICA som man aldrig sett förut, men det känns fortfarande väldigt familjärt. Det bästa med jobbet är variationen – varje dag är olik den andra.”

Mimmi Andersson, Serviceledare

“Jag har arbetat på APS sedan 2008. Det bästa med att arbeta här är sammanhållningen och företagskulturen. Vi backar och stöttar alltid varandra, och man kan alltid fråga alla om allt. Jag har varit serviceledare i cirka två år och drifttekniker innan dess. Det som har gjort att jag valt att stanna så länge hos APS är mina kollegor. De är som min arbetsfamilj.”

Henrik Wigge, Servicetekniker

“Jag har arbetat på APS sedan februari för 19 år sedan. Det bästa med jobbet är att jag har fritt arbete under mycket ansvar, vilket jag verkligen gillar. Jag är ansvarig för Schenkers fastigheter och spenderar 90% av min tid på deras fastigheter, från Halmstad till Gävle. Jag var den tredje anställda på APS och har sett företaget växa, men vi har lyckats behålla den familjära känslan. Bra chefer och en sund företagspolitik har gjort att jag valt att stanna så länge.”

Oscar Stenström, Installationschef

“Jag började jobba på APS redan som sommarjobbare 2005 och det jag verkligen uppskattar är den starka sammanhållningen och att man får sin röst hörd. Jag skulle säg att sammanhållningen vi har är det roligaste. Vi hittar på mycket grejer med jobbet utöver arbetstid. Att vara privatägda gör att vi kan fatta egna beslut som vi tror är bäst, och det skapar en roligare och mer engagerande arbetsplats.

Per Kjellgren, Serviceledare

“Jag började på APS 2006 och har aldrig haft tråkigt på jobbet sedan dess. Vi har en företagsanda som gör att både kunder och medarbetare vill stanna kvar. Här får man möjlighet att utvecklas, arbeta med eget ansvar och vara en del av ett företag som drivs i rätt anda.”

Gustav Hessfelt, fastighetsansvarig, IFK Göteborg  

”Vi har samarbetat med APS i runt tio år, och det fungerar alldeles utmärkt. De är alltid tillgängliga och måna om att hitta lösningar hos oss här uppe på Kamratgården. För vår det är det lätt att sköta fastigheten när vi har APS i ryggen. Extra positivt är det att APS medarbetare verkar ha kul på jobbet, samtidigt som de alltid tar stort ansvar.” 

Thomas Andersson, Försäljningschef, BK Häcken

”Min uppfattning är att APS alltid har legat i framkant när det gäller hållbarhetsarbete kopplat idrotten. Det kan exemplifieras med att APS var den första partnern att bidra med flera hjärtstartare till vår ungdomssektion. Vårt samarbete tog sin början 2016. Effekterna av det är en betydande förstärkning av våra möjligheter att främja ungdomars hälsa och säkerhet.” 

Anna-Stina Zetterström, Kursansvarig, Fastighetsakademin

”Fastighetsakademin har under många, många, år haft ett mycket väl fungerade samarbete med APS gällande LIA-praktik. Samarbetet fungerar mycket smidigt och APS har alltid en genomtänkt plan för studenterna som de välkomnar till sig på LIA-praktik. Detta bidrar till att våra studenter verkligen har uppskattat sin praktiktid hos APS.” 

Elisabeth Anderton, Hållbarhetschef, IFK Göteborg 

“Det här samarbetet betyder väldigt mycket för oss och vår verksamhet. Ett konkret exempel är att APS var bland de allra första som vågade investera i och engagera sig för vårt hållbarhetsarbete. Allt APS gör genomsyras av stort engagemang. Oavsett om det gäller etablering av bikupor på Kamratgården eller att vara med och möjliggöra aktiviteter för barn och unga i våra aktiviteter inom IFK Göteborg i Samhället”. 

Kjell Bye, KMA-chef, BRA BYGG  

APS är ett av våra äldsta samarbeten och likt oss på BRA är det en verksamhet som vill ligga i framkant i utveckling och bidra till smarta och effektiva lösningar. Det är en partner som levererar på många projekt och verksamhetsområden med glada medarbetare som tillför en trivsam atmosfär. 
 
Ett speciellt samarbete som ligger oss varmt om hjärtat är deras engagemang och driv förTeamBRA för Cancerfondendär de alltid ställer upp och engagerar sig förtjänstfullt.  
 
En partner att lita på helt enkelt!”

Philip Eliasson, VD Bygg och Konsult 

”Vi har arbetat med APS i olika konstellationer sedan starten för 20 år sedan.  
 
Det vi uppskattar mest med APS är enkelheten och förmågan att inte krångla till saker. Vi har ett nära samarbete och har samma synsätt på saker såsom samarbete i projekt, värdegrund och personalpolitik.  
 
Det finns flertalet framgångsrika projekt och samarbeten, men det jag tänker på främst är våra samarbeten på Universeum under 10 års tid.”   

Carina Halvord, VD Universeum

”Vi har arbetat med APS sedan 2014 – halva deras livslängd!  
 
Vi har lärt känna flera medarbetare på ett nära och bra sätt, vilket är en trygg kompetenssäkring för oss. Vi har tre fasta personer på plats hos oss på heltid vilket skapar de allra bästa förutsättningarna för oss och vår verksamhet.  

Vi uppskattar APS på så många sätt – samarbetet tillför kunskap, positiv energi och gemenskap.” 

 

Michael Ohlson, Fastighetschef, Stena Fastigheter

”Jag har jobbat med APS sedan 2017 och uppskattar framför allt deras ärlighet och flexibilitet. 
Vi har gjort så många bra projekt under åren att det är svårt att peka ut något särskilt, men APS kommer alltid med kreativa och lönsamma lösningar för oss som beställare!”
 

Bengt-Arne Björk, CEO, Schenker Property Sweden

”Vi har arbetat med APS sedan starten för 20 år sedan och uppskattar deras proaktivitet, flexibilitet och breda kunskap. Framför ser jag på deras service och ramavtalsförhållande som särskilt framgångsrikt.”  

En resa av utveckling och framtidsvisioner

Den 2 augusti fyllde APS 20 år. Vi står alltså inför ett spännande jubileumsår.
Därför är det med stor glädje och stolthet jag tillsammans med grundarna och alla våra medarbetare ser tillbaka på bolagets fantastiska resa. Samtidigt blickar vi framåt mot en intressant framtid, full av möjligheter och nya utmaningar.

Under de senaste två decennierna har APS vuxit från ett litet företag till en betydande aktör inom vår bransch. Vårt fokus på kvalitet, engagemang och kundnöjdhet har varit centralt i vår framgång. I takt med att vi idag är över 100 medarbetare har vi hela tiden fortsatt att arbeta för en arbetsmiljö där varje medarbetare känner sig delaktig och engagerad.

För de kommande åren har vi satt upp ambitiösa mål och tydliga strategier. Vi vill fortsätta vårt arbete med en tydlig och organiserad bolagsstruktur, samtidigt som vi behåller vår familjära känsla. Jag ser även en fortsatt potential för förbättringar inom våra administrativa processer. Samtidigt vill jag göra våra arbetsmetoder mer effektiva och renodlade.

Jag är enormt peppad inför framtiden. Engagemang är en av våra starkaste tillgångar och vi vill fortsätta att motivera och inspirera våra team. En stor del av vår framtida utveckling handlar om digitalisering. Vi satsar på att implementera nya systemstöd, molnbaserade lösningar och ett nytt ledningssystem.

Under mina två år som vd har vi tillsammans gått igenom tuffa tider, inklusive pandemin och lågkonjunktur. Samtidigt har vi visat enastående motståndskraft och kommit starkare ur varje utmaning.

Jag ser fram emot den kommande tiden med stor förhoppning och tror på en fantastisk framtid för APS. Tack till alla våra medarbetare, kunder, leverantörer och partners som har varit en del av denna fantastiska resa. Tillsammans ser vi fram emot ett ännu ljusare och mer framgångsrikt APS.

Mikael Maliniemi 

VD, APS

Vår hållbarhetsresa

När APS firar 20 år ser vi tillbaka på en resa präglad av hållbarhet och ansvarstagande. För oss handlar hållbarhet inte bara om nuet, utan även om framtiden. Vårt engagemang tog fart 2007 med certifieringen av FR2000, och sedan dess har vi ständigt arbetat för att integrera hållbarhetsprinciper i allt vi gör, vägledda av Agenda 2030.

Vår holistiska syn på hållbarhet innebär att vi tar hänsyn till hela livscykeln – från försäljning och förberedelse till genomförande och uppföljning. Vi ställer höga krav på våra leverantörer och entreprenörer, och genom ett hållbart perspektiv strävar vi efter att påverka samhällsutvecklingen positivt, minska vår miljöpåverkan och skapa långsiktigt hållbara affärer.

Fyra hörnstenar som driver oss framåt

  1. Driven Medarbetarutveckling: Vi investerar i våra medarbetare för att bygga en stark och effektiv organisation.
  2. Ledande Marknadsarbete: Vi erbjuder innovativa lösningar som gynnar både våra kunder och vår verksamhet.
  3. Ekologiskt och Socialt Ansvarstagande: Vi tar ansvar för vår påverkan på miljö och samhälle och strävar efter att göra positiva avtryck.
  4. Ekonomisk Framgång: Genom att balansera hållbarhet med ekonomisk framgång säkerställer vi långsiktig stabilitet.

Våra etiska principer och miljöpolicy vägleder oss i alla våra beslut, från produktval till affärsrelationer. Vi vill vara en drivkraft för positiv förändring och en förebild för hållbarhet i branschen. Vårt engagemang sträcker sig både internt och externt, där vi stödjer flera välgörenhetsorganisationer och projekt som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Genom åren har vi nått många milstolpar:

  • 2007: Certifiering av FR2000.
  • 2012: Utnämnda till Årets Superföretag och DI Gasell.
  • 2020: Introduktion av miljöfordon i vår flotta.
  • 2022: Lansering av APS Akademin och nått 60% miljöfordon.
  • 2024: Över 100 medansvariga och utnämnda till Mästargasell.

Vi ser fram emot att fortsätta vår hållbara resa och tackar alla som har varit en del av APS under dessa fantastiska 20 år. Tillsammans skapar vi en bättre morgondag. 🌍💚


Ta del av foton från APS resa

Från 10-årsjubileumet

Från Fastighetsakademin

Tidigt foto

Tidigt foto

APS tidigare kontor

Tidigt foto

APS tidigare kontor

APS nya servicebilar

Tidigt foto

Tidigt foto

Foto från APS 10-årsjubileum

Foto från APS 10-årsjubileum