Värmeinjustering – nyckeln till jämn temperatur och energieffektivitet
När Daniel Snickert kliver in i ett flerfamiljshus med ojämna inomhustemperaturer vet han att lösningen ofta gömmer sig i detaljerna. Som en del av APS satsning på värmeinjustering har han blivit en nyckelspelare i arbetet med att optimera fastigheternas värmesystem.
För drygt ett år sedan var Daniel Snickert, som primärt tillhör APS energiavdelning, ganska novis när det kommer till värmeinjusteringar. Men i takt med att arbetsbelastningen ökade för APS VS-avdelning tog han steget över och har sedan dess utvecklat ett gediget kunnande kring fastigheters värmesystem.
Behovet av en injustering identifieras ofta när ett flerfamiljshus dras med temperaturskillnader.
– Värmeinjustering kan man dela upp i två injusteringar. Antingen injusterar vi värmen i huset eller varmvattnet, säger Daniel och fortsätter:
– När det gäller varmvattnet handlar det om att säkerställa att det är 50 grader på alla stammar, vilket måste kontrolleras steg för steg. Är det exempelvis tio stammar kan åtta av dem vara tillräckligt varma medan ett par har för låga temperaturer, vilket kan orsaka legionellabakterier.
– Gällande värmesystem handlar det om att balansera flöden. Om det finns 100 lägenheter så kanske det finns 10 stammar, där varje stam har 10 lägenheter. Om det är ett bra system så sitter det en injusteringsventil på varje stam. På den ventilen kan vi mäta och hantera flöde, tryck och temperatur.
Enligt Daniel Snickert finns det mer att önska när det gäller kunskapsnivån runt de här frågorna, bland fastighetsägare, tekniker och skötare. Något som får till följd att fel åtgärd ofta sätts in. Även om problemet får en lösning på kort sikt riskerar långsiktiga utmaningar då att skapas:
– Det är vanligt att en fastighetsskötare bearbetar pumpen eller någon ventil. Då kan det innebära att man löser problemet i det korta perspektivet, men att det uppstår ett nytt problem någon annanstans, säger Daniel Snickert.
Rekommendationen – se över för-trycket inför varje värmesäsong
En aspekt Daniel Snickert lyfter fram som mycket betydelsefull är det så kallade för-trycket.
– I värmesystemet finns ett expansionskärl eftersom varmt respektive kallt vatten behöver olika mycket plats. I ett expansionskärl finns det ett för-tryck och ett systemtryck. Utan för-trycket blir systemet stumt, det fungerar helt enkelt inte speciellt bra. Det tenderar att bli lägre över tid. Därför anser vi att det bör ses över inför varje värmesäsong.