APS står för VA när Oceanbryggeriet bygger nytt
När Oceanbryggeriet växte ur sina gamla lokaler och beslutade sig för att bygga nytt fick APS uppdraget att installera VA. Med 400 000 liter producerad öl per år och leverans av 5000 flaskor om dagen står de nu redo att gå in i nästa epok med en helt ny och egen byggnad – allt lagom till höstens stora tioårsjubileum.
I den nya byggnaden, som är belägen vid Åbytravet i Mölndal, har Oceanbryggeriet optimerat det mesta för att kunna kontrollera allt ifrån produktion, smak och leverans. Ölbryggning är en precisionssport och ölen blir inte bättre än den sämsta länken i produktionssystemet.
– Våra bryggmästare är väldigt kräsna och de kontrollerar verkligen allt från vattnets karaktär till fastighetens temperatur. Och eftersom öl produceras bäst i ett svalt klimat är fastigheten i stort sett ouppvärmd. Allt detta ställer tuffa krav på installationerna säger Rodrigo Arvidsson, Oceanbryggeriets delägare och VD.
Uppdraget för APS är i grunden en beställning från byggbolaget BRA bygg. Därefter har Oceanbryggeriet gjort egna tilläggsbeställningar gällande vattenförsörjningen till maskinerna.
– Vi har stått för VA-installationerna och det har varit inspirerande att få arbeta tillsammans med en så noggrann företagare som Rodrigo. Våra duktiga installatörer har gjort ett bra jobb och tack vare den goda dialogen med såväl Oceanbryggeriet som BRA bygg har vi tillsammans skapat förutsättningarna för ett väl genomfört arbete, säger Ulf Nordberg, affärsområdeschef för VVS på APS.
– APS har varit felfria och snabbast klara med god marginal. De har haft god förberedelse med noggranna projekteringsmöten och visat på ansvarstagande. Allting har fungerat perfekt och det märks att det finns en vilja att göra bra ifrån sig, säger Rodrigo.
I de nya lokalerna bryggs det mesta som lager, pilsner, stout men det är olika varianter av premium ale som är Oceanbryggeriets signum. Oceansmaken har en speciell karaktär som kommer ifrån kryddsättningen. Själva grunden är brittisk men kryddningen görs med amerikansk eller nya zeeländsk humle.
Fastigheten består av en brygghall med ett bryggverk för mäskning och uppkok. Där blandas vatten, malt och humle. Tillsammans blir detta en vört som förs över till nästa station, tankhallen. I tankhallen blandas vörten med jäst i en jästtank.
När det kommer till Ale så omvandlar jästen sockret från malten till alkohol innan ölen kyls ned och överförs till en lagringstank. Efter ett par dagars lagring filtreras slutligen ölen till en sluttank i väntan på tappning.
– Vid tappning är det viktigt att processen är sluten så att flaskan gasas upp med livsmedelsgas utan att få in syre. Och som vi alla vet så är flaskan och etiketten en viktig del av känslan, avslutar Rodrigo.